HUNNIA FILMSTÚDIÓ

Az 1957-ben alakult Hunnia Filmstúdió a magyar filmgyártás egyik legpatinásabb és legrangosabb műhelye. Sikereit közel fél évszázados működése során professzionalizmusának, dinamizmusának és az új iránti érzékenységének köszönheti. A Hunnia mindig is nyitott volt a legkülönbözőbb irányzatokat képviselő alkotóművészek és a fiatal filmművészek felé.

A Hunnia Filmstúdióban hagyományosan több produkció készült, mint bárhol másutt. Alkotóműhelyéből mintegy 350 játékfilm, kisjátékfilmek és dokumentumfilm került ki. Itt rendezték díjnyertes filmjeiket a legelismertebb magyar filmművészek, köztük Szabó István a Budapesti Mesék-et, Mészáros Márta a Kilenc hónap-ot és az Anná-t, Huszárik Zoltán a Csontváry-it, Sándor Pál a Szerencsés Dániel-t és Bereményi Géza az Eldorádó-t, hogy csupán néhány példát említsünk.

A Hunnia évente átlagosan 2-3 kimagasló színvonalú játék- és dokumentumfilmet gyárt. Az utóbbi évek produkciói: Sándor Pál Noé Bárkája, Szőke András Hasutasok és Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója, a legújabb pedig Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című filmje.

A stúdió igazgatója és kreatív vezetője a 24 hazai és nemzetközi díjjal kitűntetett Sándor Pál, aki több mint 30 film rendezője és producere. Olyan rangos hazai és nemzetközi szakmai elismerésben részesült, mint a Kossuth-díj, Érdemes és Kiváló Művész, a Balázs Béla Díj a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve Díja, a Cannesi Fesztivál Nemzetközi Kritikusok Díja, a Chicagói Fesztivál Ezüst Hugó Díja, valamint a Karlovy Vary Fesztivál Kritikusok Díja.