Mészáros Márta: Utolsó jelentés Annáról

Mészáros Márta az Utolsó jelentés Annáról című új filmje nagyszerűen illeszkedik a Kossuth-díjas rendező eddigi filmjeinek sorába, hiszen ezúttal is egy női sors elevenedik fel a vásznon. A híres Napló-trilógia és a Nagy Imre-film után továbbra is a huszadik századi magyar történelemben keresi hőseit. Ez alkalommal annak a Kéthly Annának az életét ismerhetjük meg, akit a rendező szerint senki sem ismert igazán, pedig valójában egy sokszínű, érdekes nő volt, lenyűgöző egyéniséggel. Az utolsó jelentés azonban nem pusztán egy történelmi film. Nem Kéthly Anna kivételes politikai pályafutására fókuszál, hiszen főszereplőit nem csak a fontos történelmi pillanatok átélése közben láthatjuk, hanem megismerhetjük magánéletüket is. Így a rendező nagy hangsúlyt fektetett az emberi sorsokra, a magánélet és a korabeli hétköznapok bemutatására. A filmben jelentős szerepet kapnak a szerelem és a hitvallás, a mindennapos árulások és a kivételes hűség összecsapásai.
A filmnek fontos elemei a kalandos életutakra jellemző krimiszerű izgalomkeltés és a szerelmes filmek felkavaró érzelemgazdagsága.

Rendező: Mészáros Márta
Forgatókönyv: Pataki Éva, Mészáros Márta
Operatőr: Novák Emil
Írói konzultáns: Szekér András
Konzultáns: Jancsó Miklós
Zeneszerző: Kovács Ferenc
Vágó: Csákány Zsuzsa
Hangmérnök: Sipos István
Látványtervező: Banovich Tamás
Jelmeztervező: Jancsó Katalin
Maszkmester: Márta Magdolna
Fotó: Gáspár Miklós
Gyártásvezető: Bene Krisztina
Line Producer: Tarr Erika
Producer: Sándor Pál
Gyártó: Hunnia Filmstúdió

Szereplők: Eszenyi Enikő, Fekete Ernő, Kováts Adél, Cserhalmi György, Hámori Gabriella, Czinkóczi Zsuzsa, Máté Gábor, Seress Zoltán, Beata Fudalej, Gáspár Tibor, Hollósi Frigyes, Ladányi Jákob

2009, színes magyar játékfilm, 35 mm