Szekeres Csaba, John Oates: Három gyerek három sors

"Letépem a körmöd!" Egy majd' négyéves gyerek mondta dühösen a tizenhét éves testvérének, amikor az nem engedte szétdobálni az iskolai könyveit.
Nincs tapintat, nincs cinkos egymásra kacsintás, nincs önfeledt nevetés ebben a gesztusban. Csak a nincs van. A játék szomorú elmúlása.
Így kezdődött el a Három gyerek, három sors című filmmel a viszonyunk. Talán a viszony nem illendő kifejezés ehelyütt, mégis több és mélyrehatóbb kapcsolat ez egy filmforgatás szakmai elkötelezettségénél.
A Pécsett, Zákányon és Mezősason forgatott film három kisgyermeknek és azok családjának sorsát, jövőjét, lehetőségeit követi nyomon. Arra törekszik, hogy a néző rálátást kapjon a különböző körülmények között élő gyermekek testi és lelki fejlődésére. Hogy bemutassa, mi határozza meg egy gyermek jövőjének alakulását az óvodáskorban.


Rendező: Szekeres Csaba
Operatőr: Szekeres Csaba
Hangmérnök: Zalányi László
Vágó: Kiss Sándor
Kreatív producer: John Oates
Producer: Sándor Pál
Gyártó: Hunnia Filmstúdió a The Open University (GB) megrendelésére

2009 Színes magyar dokumentumfilm, HD


 

Szekeres Csaba, John Oates: Örvény

Ott álltunk egy düledező épület előtt. Ő arra gondolt, hogy ez a ház elég ok arra, hogy a gyámügy ne vegye el tőle a gyerekeket, én pedig arra, hogy ez az épület lesz az utolsó csepp a pohárban, amiért mind a hat gyerek állami gondozásba kerül.

 

Jeles András: Párhuzamos halálrajzok

Tényfeltáró dokumentumfilm

A film két, azonos szinten feldolgozott élethelyzet, illetve eseményláncolat: az első tömb az Olaszliszkán nemrégiben gyermekei jelenlétében halálra vert tiszavasvári ornitológus, tanár Sz. Lajos esetét kívánja dokumentálni, a párhuzamos történet pedig egy 13 éves leukémiás kisfiú és szüleinek kálváriáját, majd a gyermek halálának körülményeit próbálja ábrázolni egy fővárosi gyermekklinikán.