Schwechtje Mihály: Ünnep

A film korunk jellemző nagyvárosi problémáját, a magányt mutatja be egy érett nőnek és egy tíz éves fiúnak a történetén keresztül. A rövidfilm a magányhoz úgy közelít, hogy bemutatja a nőnek a pótcselekvését, amit az egyedülléte ellen talál ki. A nő gyógyszere egyszerre szélsőséges, és ártalmatlan. Szélsőséges, hiszen egy groteszk helyzetet idéz elő, ha az évnek nem a megszokott, hanem bármelyik, akár mindegyik napján akarja megülni a szeretet ünnepét. Ehhez azonban nincsen partnere. Így lejár az utcára, hogy fogjon magának valakit, akit megajándékozhat. A film egy kétszereplős történet, de van egy harmadik szereplő is, az utca, a villamos megálló a megállóban várakozó embereivel. Itt tehát egy olyan történetet látunk, amely a furcsa személyes kistörténeten keresztül a sokaság magányát meséli el.

Rendező: Schwechtje Mihály
Író: Schwechtje Mihály
Operatőr: Herbai Máté
Zeneszerző: Kiss Tibor
Vágó: Makk Lili
Hangmérnök: Madácsi Imre, Csáki János
Díszlettervező: Stork Csaba
Jelmez: Balog Zsófia
Maszkmester: Madarasi Anikó
Gyártásvezető: Naszódi Katalin
Producer: Sándor Pál, Naszódi Katalin
Gyártó: Hunnia Filmstúdió

Szereplők: Labán Roland, Rezes Judit, Börcsök Enikő

2009, Színes magyar kisjátékfilm, HD

 

 

Dési András György, Móray Gábor: Az utolsó kép

Két kis bolt magányos tulajdonosa, a kölyökképű Fotós és az idősödő Fodrásznő esténként egy lopott órát tölt együtt: különös történetekkel szórakoztatják egymást. Ám az egyik történet valóságosnak bizonyul, és magával sodorja őket – a tragédiába vagy a happy endbe…

   

Sopsits Árpád: Exitium (Ritmusok V) – A pusztulás hangjai

A film főszereplője egy zeneszerző, aki archív felvételeket néz és hallgat a pusztulás különböző formáiról: tömeggyilkosságok, háborúk, holocaustok, társadalmi katasztrófák, és eközben a bennük föllelhető, felismerhető hangzásokat, ritmusokat megpróbálja lekottázni.

   

Zilahy Tamás: Napfogyatkozás (Túl az egészen)

Telik, ahogy múlik.
Amúgy meg jó, sőt túl jó.
Kánikula, de aztán besötétedik.
A végére meg minden világos lesz.

Fiatal fiú és lány évődik forró nyári napon egy balatoni villában.
Amíg a fiatalok zuhanyoznak középkorú, jó karban lévő férfi érkezik észrevétlenül, majd terrorizálni kezdi a két fiatalt. Ördögi terve szerint arra fogja őket kényszeríteni, hogy a napfogyatkozás alatt, szeretkezés közben a napba nézve – megvakuljanak.