Pacskovszky József: Igazi halál

Örkény István kisregénye nyomán

Örkény István kisregénye nem csak a halálról szól. Sokkal inkább az életről. Arról, hogy kinek milyen előnyökkel jár(hat) másvalaki halála. Hova fordul a lélek, mivé lesz a jellem, erkölcs – ha az életben maradottaknak oly nagy előny lehet, ha valaki végleg eltávozik.
Ami a meghalás folyamatát megelőzi, kíséri és követi – ez a történet felszíne. Ami a lelkekben folyik, habzik, ez a történet mélye. A tv-film a jobb körülményekért, érvényesülésért kapálózó életről szól, aminek a végén ott a meghalás.

Mikóné, a haldokló, aki anyjával él egy kis lakásban, kénytelen befogadni egy gyanúsan cigány származású családot, hogy legyen ki ápolja majd a félig vak édesanyját az ő halála után.

J. Nagy, a magát másodvonalba soroló, egykor népszerű TV-s személyiség a halálával akar maradandót alkotni.

Korom Áron pedig, a kezdő rendező, aki lehetőséget kapott arra, hogy a halálról forgathasson dokumentumfilmet, a jövője, az élete megoldása, karrierje miatt megszállottan, keményen mindent megtesz azért, hogy a filmje pontos, teljes és igaz legyen. Nincs itt érzelmesség. Profizmus van. A hősök halála is valamiféle megfelelésről szól.

Rendező: Pacskovszky József
Író: Örkény István
Operatőr: Kardos Sándor
Vágó: Kornis Anna
Hang: Oláh Ottó
Jelmez-, díszlettervező: Bozóki Mária
Maszk: Márta Magdolna
Gyártásvezető: Valkony Zsolt
Producer: Sándor Pál
Gyártó: Hunnia Filmstúdió

Szereplők: Jordán Tamás, Molnár Piroska, Mundruczó Kornél, Tóth Anita, Györgyi Anna, Gáspár Tibor, Gábor Dani, Gazsó György, Fon Gabriella, Jónásné Terike, Tándor Lajos, Tóth Sándor, Báron György, Bikácsi Gergely, Rudolf Teréz, Fátyol Hermina

2007, színes magyar tévéfilm, 55 perc